پنجشنبه, 1 آذر , 1403 برابر با Thursday, 21 November , 2024
جستجو

مسئول گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) در مصاحبه با نشریه خبری-اطلاع رسانی سفیران نور وابسته به جامعة المصطفی العالمیة با بیان این که برخی از این رشته ها برای اولین بار به عنوان رشته ی آکادمیک برگزار می گردد ابراز داشت: با توجه به اقتضائات گروه های علمی فعال در مراکز حوزوی به ویژه جامعة المصطفی، رشته های جدیدی همچون تاریخ معاصر جهان اسلام و تاریخ اهل بیت(ع) راه اندازی شده است.

 

مسئول سایت “سخن تاریخ” در گفت‌وگو با مرکز خبر و اطلاع‌رسانی جامعه المصطفی، ضمن معرفی این سایت، فعالیت‌ها، اهداف و برنامه‌های گروه تاریخ اسلام، مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) را تشریح نمود. وی در ابتدای سخنان خود، قدمت 12 ساله گروه تاریخ اسلام را مورد توجه قرار داد و یادآور شد: این گروه تاکنون موفق به راه‌اندازی یک رشته کارشناسی، 4 رشته کارشناسی ارشد، 4 رشته دوره دکتری و 2 رشته تخصصی سطح چهار شده است.

مسئول گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)، با بیان این که برخی از این رشته‌‌ها برای اولین‌بار به عنوان رشته‌ی آکادمیک برگزار می‌گردد، ابراز داشت: با توجه به اقتضائات گروه‌های علمی فعال در مراکز حوزوی به ویژه جامعه المصطفی، رشته‌های جدیدی همچون؛ “تاریخ معاصر جهان اسلام” و “تاریخ اهل بیت(علیهم السلام)” راه اندازی شده است.

 

دکتر صفری فروشانی، با بیان این که تاکنون 200  دانش پژوه در رشته های مختلف این گروه علمی تحصیل نموده‌اند، یادآور شد: هم اکنون 50 نفر در سطح چهار و دوره دکتری مشغول تحصیل هستند؛ برخی از این تعداد در مرحله تدوین پایا‌ن‌نامه قرار دارند.

 

وی عمق نگاشت پایان‌نامه‌ها در گروه تاریخ اسلام را یکی از ویژگی‌های این گروه علمی، دانست و اذعان داشت: بیش از 50 درصد پایان‌نامه‌های دفاع شده در این گروه، از ظرفیت حل مشکلات تاریخی و بازگشایی افقی نو در عرصه تاریخ جهان اسلام، برخوردار است.

 

مسئول گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)، یادآور شد: در نهضت پایان‌نامه نویسی که در المصطفی برگزار گردید؛ از میان کل پایان‌نامه‌های دفاع شده در جامعه المصطفی، 11 پایان‌نامه به عنوان برترین برترین‌ها انتخاب شد؛ که از این میان 4 پایان‌نامه متعلق به گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) بود.

 

وی مؤلفه‌های انتخاب اساتید را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: در گروه علمی تاریخ اسلام، سطح علمی و تنوع رویکردها و روش‌های آموزشی اساتید از مهمترین مؤلفه‌های انتخاب استاد به شمار می‌رود.

 

صفری فروشانی با تأکید بر ظرفیت استثنایی جامعه‌المصطفی در استفاده از تنوع ملیت‌ها و استعدادهای مختلف، خاطرنشان کرد: گروه علمی تاریخ اسلام به نوبه خود، در راستای بهره‌وری از ظرفیت‌ها و استفاده از استعدادهای موجود المصطفی، 18 شماره از مجله سخن تاریخ و نیز نخستین شماره مجله مطالعات تاریخی جهان اسلام را چاپ و انتشار نموده است.

 

وی نشست سیره پژوهی را یکی دیگر از تجربیات موفق گروه تاریخ اسلام، دانست و یادآور شد: در این نشست‌ها، ضمن ارائه جلسات به صورت سلسه‌وار، مباحث پژوهشی به سمت سیره پژوهی سوق داده شده است.

 

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی با بیان این که تاکنون 30 جلسه سیره پژوهی در گروه علمی تاریخ اسلام تشکیل شده است، اظهار داشت: در این سلسله جلسات، از اساتید مختلف برای ارائه موضوعات متنوع دعوت می‌شود؛ از مهمترین این موضوعات می‌توان به مواردی چون؛  “مفهوم شناسی سیره”، “تفاوت سیره و اسوه”، “علم بودن سیره و تعریف آن” و مباحث بین رشته‌ای همانند؛ “ارتباط سیره و کلام” و نیز “فقه و سیره” نام برد.

 

وی با اشاره به این که جلسات سیره پژوهی با هماهنگی معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) اطلاع رسانی می‌شود، خاطرنشان کرد: در این جلسات اساتید، طلاب، دانش‌آموختگان و دانش‌پژوهان دوره دکتری شرکت می‌کنند. برای حضور در این جلسات، استقبال زیادی از دیگر مراکز علمی فعال در عرصه تاریخ صورت می‌گیرد.

 

دکتر صفری فروشانی، طراحی مناظرات علمی را از دیگر رویکردهای گروه علمی تاریخ اسلام عنوان کرد و ابراز داشت: برخی از مباحث مهم و چالشی تاریخی به صورت مناظره‌ای برگزار می‌گردد. این گروه تاکنون موفق به برگزاری سه مناظره علمی در عرصه تاریخ شده است.

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود، به کارگیری ظرفیت‌ها و استعدادها در فضای مجازی و راه اندازی سایت تخصصی، تحت عنوان “سخن تاریخ” را یکی دیگر از اقدامات این گروه علمی دانست و تصریح کرد: در مسیر راه‌اندازی این سایت، جلسات متعددی با اعضاء گروه، اساتید و دانش آموختگان فعال برگزار شده است.

 

مسئول سایت “سخن تاریخ”، با تأکید بر ادامه‌یابی روشمند و علمی این سایت، خاطرنشان کرد: در نخستین گام راه‌اندازی این سایت، مسئولین بخش‌های مختلف انتخاب و با برگزاری جلسات مختلف، اساس‌نامه آن تدوین شد.

 

وی با بیان این که سایت “سخن تاریخ” از معدود سایت‌هایی است که اعضای گروه و اساس‌نامه آن بر روی سایت قرار دارد، اظهار داشت: متأسفانه دانشگاه‌ها و مراکز علمی فعالان در عرصه تاریخ، به صورت قوی، فعال و روشمند در فضای مجازی حضور نداشته‌اند.

 

صفری فروشانی ادامه داد: با توجه به عمر 5/1 ساله سایت “سخن تاریخ”، به جرأت می‌توان گفت؛ این سایت یکی از قوی‌ترین سایت‌های تاریخی فعال در فضای مجازی به شمار می‌رود.

 

وی یادآور شد: سایت هوشمند “سخن تاریخ”، ضمن تشویق و افزایش روحیه تحقیقی اساتید و طلاب، ظرفیت ارتقاء علمی مباحث تاریخی مراکز حوزوی را نیز در بر دارد.

 

مسئول گروه علمی تاریخ اسلام، افزود: سایت “سخن تاریخ” نشان دهنده ظرفیت تاریخی شهر مقدس قم است و در آن از مقالات نگاشته‌ شده اساتید و دانش‌آموختگان فعال در عرصه تاریخ استفاده می‌گردد.

 

وی تهیه ویژه‌نامه‌ را یکی دیگر از اقدامات این سایت عنوان کرد و یادآور شد: تاکنون اعضای این سایت، موفق به تهیه 14 ویژه‌نامه شده‌اند؛ این ویژه‌نامه‌ها بیشتر بر مباحث سیره اهل بیت(علیهم السلام) متمرکز شده است.

 

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی انتشار ویژه‌نامه نقد منابع را یکی یگر از اقدامات سایت سخن تاریخ عنوان کرد و ابراز داشت: مصاحبه با اساتید تاریخ نیز یکی دیگر از برنامه هایی است که به سهم خود برای علاقه‌مندان مباحث تاریخی مفید می‌باشد.

 

صفری فروشانی بخش معرفی مجلات علمی- پژوهشی و علمی- ترویجی و تخصصی را از دیگر قسمت‌های این سایت عنوان کرد و اظهار داشت: بخش شکرستان تاریخ، یکی از ایده‌ها و قسمت‌های جالب و پربازدیدی است، که در آن لطایف تاریخی به نمایش گذاشته شده است.

 

مسئول سایت “سخن تاریخ”، چشم انداز این سایت تخصصی را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: با توجه به ظرفیت‌های موجود، تصمیم داریم از اساتید و گروه‌های علمی مراکز مختلف قم، برای مشارکت در این طرح دعوت نماییم، تا مطالب خود را در این سایت بارگذاری نمایند.

 

وی در ادامه “تنوع مقالات اساتید مختلف دانشگاهی و حوزوی”، “تأکید بر ظرفیت تاریخی شهر مقدس قم”، “تأکید بر ظرفیت تاریخی روحانیت و مراکز حوزوی”، “ترویج تاریخ و سیره اهل‌بیت(علیهم السلام) به صورت علمی”، “معرفی ظرفیت بانوان در عرصه تاریخ و تاریخ‌نگاری” و … را از مهمترین رویکردهای سایت “سخن تاریخ” دانست.

 

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی ضمن تأکید بر ترجمه مطالب سایت سخن تاریخ به زبان‌های انگلیسی، عربی و اردو خاطرنشان کرد: در نظر داریم تا سایت “سخن تاریخ” را به زبان‌های بین المللی ترجمه نماییم؛ تا از این طریق گامی در معرفی سیره اهل‌بیت(علیهم السلام) به جهانیان برداشته شود.

 

وی ایجاد و راه اندازی بخشی تحت عنوان “خانه اساتید و دانش پژوهان” را از دیگر رویکردها و اهداف این سایت عنوان کرد و ابراز داشت: این بخش برای بارگذاری مقالات، فعالیت‌ها و تدریس ها و با هدف ایجاد ارتباط و هماهنگی بیشتر اساتید و طلاب فعال در عرصه تاریخ، راه اندازی خواهد شد.

 

مسئول گروه تاریخ اسلام، ارتقاء و جامعیت سایت “سخن تاریخ” را از دیگر اقدامات پیش روی آن عنوان کرد و گفت: قصد داریم تا یک سایت جامع تاریخی تشکیل شود، تا همه فعالان در عرصه آموزش و پژوهش تاریخ، عضو مجموعه بوده و کارهای خود را در آن عرضه نمایند.

 

وی با اشاره به بازدید روز افزون علاقه‌مندان از سایت “سخن تاریخ”، اذعان داشت: “سرفصل‌ها”، “عناوین درسی”، “بخش مناظرات”، “ویژه‌نامه‌ها” و نیز “کتب و مقالات اساتید” از پربازدیدترین بخش‌های این سایت به شمار می‌رود.

 

مسئول سایت “سخن تاریخ”، با تأکید بر حضور قوی المصطفی در فضای مجازی تصریح کرد: باید از ظرفیت گروه‌ها و انجمن های علمی در راستای حضور فعال، قوی و روشمند در فضای مجازی حداکثر استفاده را داشته باشیم. اگر دیر اقدام نماییم، دیگران این فضاها را اشغال خواهند کرد.

 

 

دکتر صفری فروشانی در پایان با اشاره به عشق، علاقه و پشتکار اعضای گروه، در راه اندازی سایت “سخن تاریخ”، خاطرنشان کرد: نیروهای علمی باید کمترین دغدغه را در مسائل سخت افزاری داشته و ممحض در مسائل نرم افزاری شوند.

 

 

 

 

لینک کوتاه مطلب: https://tarikhi.com/?p=19880

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب