پنجشنبه, 6 دی , 1403 برابر با Thursday, 26 December , 2024
جستجو

در پنجم ماه ذیحجه سال دوم هجری پس از جنگ بدر، غزوه سویق به وقوع پیوست[1].

 

جنگ بدر، کمی پیشتر از آن بيشتر قريش را داغدار و مصيبت زده كرده بود، از آن جمله ابو سفيان را كه فرزندی از او(حنظله) کشته و فرزندی دیگر از(عمرو) او به اسارت رفته بود[2] و نیز چند تن ديگراز بستگانش یا به  قتل رسيده و يا اسير شده بودند. از این رو، و با توجه به اينكه خود را از رؤساى قريش مى ‏دانست تحمل شكست از مسلمانان براى او بسيار دشوار بود.

 

وی پس  از جنگ بدر نذر کرد که با زنی نزدیکی نکند[3] و روغن به خود نمالد تا انتقام خویش را از پیامبر صلی الله علیه واله و مسلمانان بگیرد[4]. به این منظور همراه  چهل یا دویست نفر به عُرّیض از نواحی مدینه وارد شد. وی پیش از هر اقدامی، نزد یهودیان مدینه رفته که با عدم استقبال حي بن اخطب رئیس قبیله بنی‌نضی ، ناچار شد نزد سلام بن مشكم – يكى ديگر از سران يهود ، برود، و او نیز از ابوسفیان استقبال کرده و اطلاعاتى نيز از وضعیت مسلمانان در اختيار او گذاشت[5].

 

پس از آن وی همراه افراد خود در منطقه­ی عریض– که اکنون داخل مدینه قرار گرفته است – چندین نخل و دو خانه از مسلمانان را آتش زده و  دو نفر از انصار را نیز به قتل رسانید[6]تا به نذر خود عمل کرده باشد[7].

پس از رسیدن خبر واقعه به پیامبر صلی الله علیه واله،ایشان ابولبابه را در مدینه گذاشته با دویست نفر از مهاجرین و انصار[8]،  یا چهل تن از آنان،[9]همراه با حضرت علی علیه السلام به سوی عریض حرکت کردند. ابوسفیان  با شنیدن خبر حرکت سپاه اسلام، به لشکر خود دستور داد تا انبانهای سویق – آرد پخته شده –  را که برای آذوقه با خود آورده بودند دور ریخته تا سبکبار فرار کنند . مسلمانان وقتی رسیدند آنان گریخته بودند. لذا انبانهای سویق را برداشته مراجعت نمودند. به همین دلیل این غزوه را ” ذات السویق ” گفته اند[10]. غیبت پیامبر(ص) در این جریان از مدینه پنج روز طول کشید.[11]

پی نوشت:

[1]- واقدی محمدبن سعد، طبقات، ج دوم، غزوه ها و سریه ها، ترجمه دکتر محمود مهدوی دامغانی، انتشارات فرهنگ و اندیشه، تهران 1374، ص 27.

[2]- ابن هشام، السیره النبویه، جلد دوم، مطبعه مصطفی البانی الحلبی، قاهره1355 ق، ص 305.

[3]- ابن هشام، السیره النبویه، تحقیق محمد علی القطب و محمد الدالی بلطه، مکتبه العصریه، بیروت1419ق،  ص 40.

[4]-  ابن سعد محمدبن سعد، الطبقات الکبری، ج‌ 2، ص‌ 22.

[5]- ابن هشام، السیره النبویه، تحقیق محمد علی القطب و محمد الدالی بلطه، ، ص 41.

[6]- ابن سعد، الطبقات الکبری، دارالفکر للطباعه و النشر، بیروت1414 ق، ص366.

[7]- همان، ص 41. و

[8]- غزوه ها و سریه های پیشین، ص 27.

[9]- ابن سعد، الطبقات الکبری،  ص 366.

[10]- همان، ص 367.

[11]-  آیتی ابراهیم، تاریخ پیامبر اسلام، انتشارات دانشگاه تهران،  1366، ص 298

لینک کوتاه مطلب: https://tarikhi.com/?p=19838

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب