مصطفی دلشاد تهرانی، عضو شورای علمی مرکز تحقیقات امام علی (ع) در نشست علمی «الگوی زیست مسلمانی در نهج البلاغه» بیان کرد: برای یافتن یک الگوی زیست مناسب یا سبک زندگی برای همگان و همیشه باید با دیدی عمیق تر و جستجوگر در قرآن نگریست. نهج البلاغه ترجمان خوب اسلامی از قرآن است زیرا علی (ع) تربیت شده از قرآن و بهترین الگوی تربیت شده پیامبر(ص) برای زیست مسلمانی است.-
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست علمی «الگوی زیست مسلمانی در نهج البلاغه» عصر دوشنبه (23 اردیبهشتماه) با سخنرانی دکتر مصطفی دلشادتهرانی، عضو شورای علمی مرکز تحقیقات امام علی (ع) و به دبیری دکتر محمدعلی لسانی، عضو شورای علمی مرکز تحقیقات امام علی (ع) و حضور جمعی از استادان حوزه دین واندیشه در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.دکتر مصطفی دلشاد تهرانی در این نشست با بیان اینکه الگوی زیست مسلمانی مبتنی بریک پیش فرض است، افزود: دینداری ملازم با نوع زیستن است. الگوی زیست یا سبک زندگی مسلمانی بحث جدیدی نیست و همزمان با ظهور اسلام آغاز شده است. وی در ادامه با اشاره به خطبه 160 نهج البلاغه عنوان کرد: در این خطبه امیرالمومنین (ع) درباره پیامبر اعظم(ص) فرمودند که رسول خدا برای شما یک الگوی کامل و بسنده و راهنمایی برای نکوهش دنیای نکوهیده است. بنابراین، باید به پیامبر(ص) تأسی کرد، زیرا نمونه خوبی برای پیروی کردن است.
استاد فلسفه با ذکر اینکه برای پیروی از یک الگو باید جزییات زندگی و خصوصیات آن الگو را بیابیم، گفت: برای الگوگیری تنها پیروی اززندگی و حرکات ظاهری کافی نیست. مسلمانان از صدر اسلام در برهههای مختلف زمانی شکلهای مختلفی از الگوبرداری مانند شمایلنگاری، اخلاقنگاری، فضایلنویسی و سنن نگاری را در پیش گرفتند. مسلمانان فقط به حرکات پیامبر(ص) نگاه کردند ولی کمتر به سبک زندگی ایشان و قواعد زندگی پیامبر(ص) که مهمترین آن روح ساده زیستی و پارسایی بود، توجه کردند. عضو شورای علمی مرکز تحقیقات امام علی (ع) همچنین سیره شناسی و سبک شناسی واقعی را جستوجو برای دستیابی به اصول عملی، کلی، ثابت و حاکم بر زندگی دانست و یادآور شد: معصومین (ع) اینگونه زندگی میکردند و در همه عرصههای زندگی پارسایی بر زندگی سراسر نورشان حاکم بود. وی افزود: وقتی زندگی معصومین (ع) را مینگریم، میبینیم که زندگی همه شان در طول 273 سال، ازنوعی وحدت و ثبات برخوردار است و تابع مجموعهای از قواعد است و به این صورت میتوانیم وحدت سیره معصومین (ع) را اثبات کنیم.
مصطفی دلشاد تهرانی درادامه به شش ضرورت یافتن الگوی مناسب در زندگی اشاره کرد و افزود: نیاز به الگو،نیاز به عمل ایمانی، نیاز به میزان و ترازو در زندگی، نیاز به فهم درست اسلام، نیاز به دریافت جامع از اسلام و نیاز به دریافت هندسه صحیح اسلام، ضرورتهاییاند که برای یافتن الگوی زیست یا سبک زندگی اسلامی احساس میشوند. دکتر دلشادتهرانی با بیان اینکه سیره باید از قرآن استخراج شود، اظهار کرد: پس از استخراج سیره از قرآن باید مجموعه آموزهها و رفتارشناسی معصومین (ع) را از تاریخ استخراج و همه اصول زندگی را بر همین اساس آزمون کنیم و بسنجیم. اگر ما با شناخت، روششناسی، منبعشناسی و نسخه شناسی درست و کافی به سراغ نهجالبلاغه برویم، میتوانیم همه آموزهها و رفتارهای علی (ع) را استخراج و 10 محور الگوی زیست مسلمانی را به دست آوریم که بر همه جنبهها و زوایای زندگی حکومت کند. عضو شورای علمی مرکز تحقیقات امام علی (ع) در پایان افزود: این اصول ده گانه عبارتند ازمرزبندی، عدالت، پارسایی، اعتدال، پایبندی به استخدام وسیله، تکریم، پاسداشت حقوق، رفق و مدارا، صراحت و صداقت و پایبندی به عهد و پیمان. امیرالمومنین (ع) معتقد است که سلامت و موفقیت همه اصول به اصل مرزبندی، حریمداری و پارساپیشگی برمیگردد.
پس از سخنرانی دکتر دلشاد تهرانی، دکتر محمدعلی لسانی هم طی سخنانی گفت: نشست امروز بیان فضایی استثنایی و تازه از نهجالبلاغهخوانی بود. الگوی زیست مسلمانی در نهجالبلاغه پاسخی برای چگونه به قرآن زیستن برای یک فرد یاجامعه اسلامی است. در پایان این نشست موضوع جلسه از سوی استادان حاضر به بحث گذاشته شد و نظرات موافق و مخالف با سخنان دکتر مصطفی دلشاد تهرانی مطرح و وی به سوالات و شبهات مطرح شده پاسخ داد .نشست علمی «الگوی زیست مسلمانی در نهجالبلاغه» در سالن غدیر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی واقع در بزرگراه کردستان، نبش ایران شناسی برگزار شد.