چهارمین نشست علمی مرکز تحقیقات امام علی (علیهالسلام) با موضوع «جریان های دانشگاهی مخالف شیعه در جهان عرب و لزوم فهم آن در تحقق آرمان های وحدتآفرین امام علی (ع)» دوشنبه، 27 خردادماه، در سالن الغدیر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با سخنرانی دکتر کامیار صداقت ثمرحسینی عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و دبیری سرکار خانم دکتر مریم صانعپور برگزار شد.
دکتر صداقت در ابتدا اشاره کرد که در مطالعه احوال جهان اسلام همواره باید امورِ اتفاقی و استثنایی، از رویههای مستمر و متناوب جدا شوند و موضوعات اصلی از موضوعات پیشپاافتاده و کماهمیت تمییز داده شوند. جهت این کار باید به بسامد آماری وقایع و پدیدهها توجه کرد. زیرا این تنها یک پدیده مهاجم نیست که اهمیت دارد بلکه تعداد دفعات تکرار آن نیز مهم است. لازمه این امر «رصد کردن» است به عبارتی همواره باید بدانیم در جهان اسلام چه کسی با چه کسی دوست و چه کسی با چه کسی دشمن است و این کار یک نفر نیست. او سپس در تبیین سیاست و رویکرد اصلی دانشگاههای سلفی عربستان در قبال جهان اسلام، به تشریح سخنرانی ناصرالدین البانی محدث سرشناس سلفی ( 1333-1420ق) در المعهد الشرعی (عَمان) به سال 1393ق (1972م) پرداخت که به باور وی باید بهعنوان مدخل ورود به موضوع مطالعات نوین دانشگاهی سلفیها (وهابیها) مورد توجه واقع شود. این سخنرانی در کتابی با عنوان «التصفیة و التربیة و حاجة المسلمین الیهما» توسط المکتب الاسلامی عمان در سال 1421 قمری منتشر شده است. به باور آلبانی، جهان اسلام دچار ذلت شده است و او مستند به روایتی نبوی، تنها راه خروج از ذلت را رجوع به دین اسلام میداند و همانند دیگر شیوخ سلفی بازگشت به فهم سلف از قرآن و سنت را توصیه میکند آلبانی در آن سخنرانی، طرحی برای سلفی کردن جهان اسلام ارائه داده است که شامل:
1. تصفیه کتابها و منابع اسلامی (فقه و حدیث و تاریخ) از آنچه بدعت و گمراهی مینامد و
2. تربیت نسل جوان بر اساس «متون تصفیه شده» است .
به باور آلبانی با عبور علم امت از صافی، جوامع اسلامی نیز از صافی رد میشوند. آنچه که مراکز آموزشی سلفیه دنبال میکنند، بر اساس همین دو مؤلفه است. سپس سخنران به چند تأمل اساسی در این موضوع پرداخت. اول آنکه اقتضای مقابله با این سیاست در وهله اول آبادی و رونق مراکز علوم قرآنی و حدیثی در کشور است. دوم آنکه باید سیاست تصفیه همواره رصد شود. هم جلوی تحریف گرفته میشود و هم آنکه سیاست تصفیه میتواند بیانگر نقاط ضعف سلفیه هم باشد. نیز باید سیاست تصفیه و تربیت در قبال همه جهان اسلام مورد توجه قرار گیرد و نه تنها شیعه. زیرا این سیاست تنها در قبال شیعه نیست بلکه در قبال جهان اسلام است.
دکتر صداقت بحث خود را از دوران نوین سیاست در عربستان سعودی که با سلطنت عبدالعزیز آل سعود (پادشاهی 1902-1953م) آغاز شد، ادامه داد. پس از عبدالعزیز، حکومت طبق وصیت ملک عبدالعزیز به ترتیب در اختیار فرزندان ارشد او بوده است. دوران فرزندان عبدالعزیز آل سعود (1959- تاکنون 2013م)، بهویژه دوران ملک فیصل (1964-1975م) و ملک خالد، با عنایت به افزایش درآمدهای نفتی سعودی، دوران گسترش و نوسازی مدارس و دانشگاههای سلفی است که تا اواخر دهه 1990م دارای دو ویژگی بارز بوده است: 1. آموزش سازمانیافته و 2. آموزش فراملی. از اواخر دهه 1990 م نیز آموزش مجازی سلفیه در سطح جهان اسلام گسترش یافت. اسامی مهمترین مراکز دانشگاهی عربستان که هریک به نوعی در داستان شیعهشناسی دستی دارند، عبارتاند از:
– دانشگاه اسلامی مدینه، تاسیس در دوران حکومت ملک سعود 1381ق / 1961م واقع در مدینه .
– هیئت کبار علمای سعودی سال 1971م // ملک فیصل // ریاض // انتخاب اعضا با دستور و انتخاب پادشاه سعودی.
– دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود، تاسیس در دوران حکومت ملک خالد 1395ق / 1975م واقع در ریاض.
– دانشگاه ملک سعود، تاسیس در دوران حکومت ملک خالد 1395ق/ 1975م واقع در ریاض
– جایزه جهانی ملک فیصل، تاسیس در دوران حکومت ملک خالد واقع در ریاض (اولین دوره آن در سال 1399ق (1979م) در دوران بود.).
– دانشگاه اسلامی امالقری، تاسیس در دوران حکومت ملک خالد 1401ق / 1980م واقع در مکه.
او افزود: سلفیه را بهصورتهای مختلفی دستهبندی میکنند که شامل سلفیه رسمی، جهادی اصلاحطلب، جامی و سروری میشود. شیعهشناسی در تمامی این دستهبندیها، صورتی کموبیش یکسان دارد و در سیاقی یکسان (متأثر از ابنتیمیه و محمد بن عبدالوهاب) واقع است. البته سلفیه جهادی در عربستان سعودی و کشورهای عربی گروهی زیرزمینی محسوب میشوند و ازاینرو حضور رسمی دانشگاهی آنها کمرنگ است. اما سلفیه رسمی که مدافع نظام حکومت پادشاهی در عربستان سعودی است، با حمایت سعودی، بیشترین نفوذ را در دانشگاههای نوین جهان عرب دارد و شاخص فکری آنها فتاوی هیئت کبار علمای عربستان سعودی مانند عبدالعزیز بنباز، ابنعثیمین، عبدالله الجبرین است. یک دسته از شیوخ سلفی نیز در مابین سلفیه رسمی و جهادی قرار دارند. اینان فعالیت رسمی در عربستان سعودی دارند ولی بهواسطه انتقادهایشان از نظام حاکم، زیر فشار بودهاند. از زمرة شیعهستیزان بنام آن میتوان به محمد سرور زینالعابدین (متولد 1938 – سوریه) اشاره کرد که چندین سال در دانشگاههای عربستان سعودی سابقه تدریس دارد. او نویسندة اصلی کتابی است با عنوان «و جاء دور المجوس» و در مقدمه آن کتاب تصریح میکند که فرد دیگری (بنام عبدالله الغریب) با سرقت اثر مذکور، آن را در میانهٔسالهای 1981م الی 2008م، بارها بنام خود منتشر کرده است. سلفیه جامی و یا مدخلی، جریان افراطی سلفیه رسمی سعودی هستند. افرادی مانند محمد امان جامی، ربیع المدخلی، زید المدخلی در این چارچوب فکری قرار دارند.
سخنران در اینجا گریزی به موضوع بیداری اسلامی زد و با معرفی چند شخصیت مانند مرحوم علامه میرزا خلیل کمرهای (1277-1363 ش)؛ مرحوم آیتالله حسن سعید تهرانی متوفی 1374ش و دکتر سید جعفر شهیدی اشاره کرد که آنان در زمانه خود به خوبی متوجه سیاستهای عربستان سعودی شده بودند و سپس به تشریح فعالیتهای آیتالله سعید تهرانی در تأسیس گنجینه قرآن در کتابخانه مسجد چهلستون تهران پرداخت که باید وزارت خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، و دیگر مراکز مربوطه بر روی آن سرمایهگذاری کنند. به اعتقاد سخنران مراد مقام معظم رهبری از بیداری اسلامی آن نیست که تنها درباره بیداری اسلامی سخن گفته شود، و مثلاً در طی تنها چند ماه، چندصد مقاله درباره بیداری اسلامی در همایشهای گوناگون ارائه شود! بلکه مراد ایشان آن است که در قبال مسایل اسلام و جهان اسلام بیدار باشیم؛ آنگونه که علمایی چون مرحوم آیت الله حسن سعید بودند. نمونه بارز بیداری را میتوان در رویکردها و فعالیتهای ارزشمند حضرت آیت الله تسخیری در قبال مسایل جهان اسلام مشاهده کرد.
در ادامه دکتر صداقت مهمترین جریانهای دانشگاهی ضد شیعه را شامل 1. جریانهای مهاجر و 2. جریان بومیسازی و 3. جریان آموزش در فضای مجازی است چنانکه محمد امان بن علی جامی (1349-1416ق) در کتاب «العقیدة الاسلامیة و تاریخها» مینویسد: «دانشگاه اسلامی مدینه نبوی و دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در ریاض، نقشی اساسی در انتشار عقیده سلفیه، حتی در مناطقی دور از آفریقا و شرق آسیا و قاره هند و در بسیاری از کشورهای عربی داشتهاند. دانشجویانی از آن کشورها بهصورت مهمان وارد این دو دانشگاه میشوند، پس از مدتی با اتمام تحصیل و اخذ درجات علمی مختلف، به کشور خود مراجعه میکنند تا مردمانشان را اندرز دهند و در میانشان عقیده صحیح سلفی را منتشر کنند. و با چند نقلقول دیگر اشاره دارد که در حال حاضر بزرگترین جابهجایی جمعیتی استاد و دانشجو در تاریخ پیدایش سلفیه در جهان اسلام در حال اتفاق است و استفاده از اساتید مهمان و دانشجوی بورسیه یکی از طرق انتشار عقاید سلفی بوده است. به گونهای که امروزه تمامی شیوخ سلفی طراز اول مصر تربیتشده عربستان سعودی هستند.
سخنران در پایان نیز با اشاره به نتایج پژوهشی خاتمهیافته دربارة فعالیتهای رسانهای شیوخ سلفی در اینترنت، اشاره کرد که نزدیک به هشتاد درصد از شیوخ فعال در زمینه اینترنت، محصول جریانهای مهاجر هستند .
جلسه با طرح نظرات و دیدگاههای اساتید و محققان حاضر در جلسه و پرسش و پاسخ به پایان رسید.
منبع: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.