یکشنبه 2 اردیبهشت 1403 برابر با Sunday, 21 April , 2024

مکتوبات سلمان

دکتر علی بیات، نگارنده کتاب مکتوبات سلمان است.این کتاب که 1391 به رشته تحریر در آمد در پی آن است که اسناد، سازندگان هویت یک ملتند، و در میان اسناد، مکتوبات و مکاتبات چهره های برجسته اهمیت تاریخی، تمدنی، و هویت بخش فزون تری دارند چون در گرماگرم مدرنیته و جهانی شدن که تغییرات چشم گیر ذوق جمعی و جهانبینی را در پی دارد، از شتاب و شیفتگی ملت می کاهد و پیوند آنها را با مواریث گذشته شان حفظ می کند تا در فرآیند نو شدن نیز به دام از خودبیگانگی نیفتند.

چنین ضرورتی، مطالعه کارنامه فرهنگ و تمدن اسلامی را مستلزم بررسی همه جانبه از آغاز پیدایی تا رشد و گسترش و مراحل فراز و فرود آن تاکنون کرده است اما مطالعه و بررسی سرچشمه های آغازین شکل گیری بنای عظیم فرهنگ و تمدن اسلامی اولویت خاصی دارد زیرا، در این مرحله بود که پایه های اصلی آن پدید آمد و استوار گردید.

    یکی از جنبه های مهم مطالعه سرچشمه های آغازین فرهنگ اسلامی، ادبیات منقول و مکتوب آن است. ادبیاتی که میراث گرانسنگ مسلمانان طی قرون گذشته را تشکیل می دهد. در این میان ادبیات مکتوب اسلامی که ثمره برگ برگ نوشته های عالمان و اندیشمندان مسلمانی بود که به تدریج در کتاب ها و کتابخانه ها انباشته گردید، سهم ویژه ای دارد. بدیهی است که افراد و اشخاص بسیاری در امر کتابت فرهنگ و معارف اسلامی نقش داشته اند اما فضل تقدم از آن کسانی است که سنگ بنای آن را بر زمین نهادند، کسانی همچون سلمان محمدی، مسلمانی ایرانی تبار با پشتوانه ای غنی از فرهنگ و تمدن قومی.

    همایش بین اللملی سلمان فارسی(ره) فرصت مغتنمی را فراهم آورد تا ضمن بزرگداشت مقام و سیمای پر فروغ او به عنوان یکی از صحابه برجسته رسول خدا(ص)، آثار وجودی و نقش او در پیدایش فرهنگ کتابی و نیز آثار کتابی اش از سوی اندیشمندان و پژوهشگران مورد شناسایی، بررسی و نقد و تحقیق قرار گیرد و به نسل امروز شناسانده شود.

    از دیگر دستاوردهای مترتب بر این همایش آشنا شدن نسل جوان با شخصیت های گذشته این مرز و بوم است. بزرگانی همچون سلمان که اگر به درستی شناخته و شناسانده شوند الگوهای روشنگری فرا روی نسل امروز توانند بود و در هویت بخشی به آنان که مواجهه با بحران فرهنگی از سویی و هجمه فرهنگی بیگانه از سوی دیگر هستند نقش بسزایی خواهد داشت. بنابراین باید سپاسگزار همه کسانی بود که برگزاری این همایش را تدارک دیده اند.

لینک کوتاه مطلب: https://tarikhi.com/?p=18109

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × چهار =

آخرین مطالب