شنبه 1 اردیبهشت 1403 برابر با Saturday, 20 April , 2024

نقد کارنامه تاریخ‌ نگاری دکتر شیرین بیانی

گروه روش‌شناسی و تاریخ‌نگاری در ادامه سلسله نشست‌های «نقد تاریخ‌نگاری ایرانی» این بار به نقد تاریخ‌نگاری دکتر شیرین بیانی خواهد پرداخت.

دکتر شیرین بیانی، همسر محمدعلی اسلامی ندوشن، متولد سال 1317 و از استادان مقدم دانشگاه تهران است.وی رشته ادبی را در دبیرستان‌های ژاندارک و انوشیروان دادگر تحصیل کرد و کارشناسی خود را در تاریخ از دانشگاه تهران گرفت و دوره دکترایش را در دانشگاه سوربن (۱۳۴۱) فرانسه گذرانید. او در ایران در رشته‌های تاریخ سیاسی، فرهنگی و اجتماعی پیش از اسلام و تاریخ سیاسی، فرهنگی و اقتصادی مغول – ایلخانی با عنوان استادی در دانشگاه تهران تدریس می‌کند.

دکتر بیانی علاوه بر تدریس، به سفرهایی در قاره‌های آسیا،‌ اروپا و آمریکا رفته و ماحصل این سفرها با تألیف کتاب‌های تاریخ‌شناسی گردآوری شده است.

این استاد گرانمایه متخصص تاریخ مغول است، و مهم‌ترین اثرش، کتاب سه‌جلدی «دین و دولت در ایران عهد مغول» برنده جایزه کتاب سال در سال 1370 شده است. بیانی معتقد است پیوستگی دین و دولت در دوران‌های گوناگون تاریخ ایران به چشم می خورد. این پیوستگی که ریشه در قبل از اسلام دارد، با ورود اسلام و به ویژه در دورۀ صفوی به اوج خود رسیده، در نتیجه دین آمیخته شده با فرهنگ ملی، مجموع معتقدات ایران را در برمی گرفت. از این رو، مغولان در هجوم به ایران و فتح آن با معتقدات مردم روبه رو بوده‌اند که می‌بایست یا آن را ریشه‌کن کنند یا با آن کنار آیند و این نبردی بود که تا زمان اسلام آوردن حکومت مغولی مستقر در ایران، همچنان ادامه داشت.

از دیگر آثار این استاد می‌توان به تألیف کتاب‌هایدین ودولت در عهد ساسانی؛ ایران از ورود آریایی‌ها تا سقوط هخامنشیان؛ مغولان و حکومت ایلخانی در ایران؛ تاریخ آل جلایر؛ زن در ایران عصر مغول؛ هشت مقاله در زمینه تاریخ؛ ایران در برخورد با مغول؛ شامگاه اشکانیان و بامداد ساسانیان؛ تیسفون و بغداد در گذر زمان و دمساز دوصد کیش: دربارة مولانا جلال‌الدین و همچنین ترجمه نظام اجتماعی مغولان ـ فئودالیسم خانه بدوشی؛ تاریخ عیلام؛ تاریخ سِّری مغولان و چنگیزخاناشاره کرد.

نقد تاریخ‌نگاری دکتر شیرین بیانی، روز چهارشنبه 29 آبان ماه از ساعت 16:30 تا 19 با حضور اساتید گرامی دکتر شیرین بیانی، دکتر اسماعیل حسن‌زاده، دکتر نعمت‌الله فاضلی و استاد جمشید کیان‌فر در محل پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار خواهد شد.

 

لینک کوتاه مطلب: https://tarikhi.com/?p=19147

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × دو =

آخرین مطالب